Ipari kémkedéssel vádolnak kínaiakat az Egyesült Államokban

Az amerikai kormány kémkedéssel vádol hat kínai állampolgárt, akik a washingtoni igazságügy-minisztérium keddi közlése szerint olyan információkat tulajdonítottak el, amelyek haditechnikai célokra is felhasználhatóak.

A vádlottak között van az észak-kínai Tiencsin Egyetem három professzora is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Avago Technologies és a Skyworks Solutions amerikai vállalatoktól loptak el ipari titkokat.

A professzorok egyikét szombaton vették őrizetbe a Los Angeles-i repülőtéren, amikor megérkezett az Egyesült Államokba. Az igazságügyi tárca szerint a többi öt férfi jelenleg Kínában tartózkodik.

Mind a hat kínai állampolgárt ipari kémkedéssel, kereskedelmi titkok eltulajdonításával és kereskedelmi szerződések megsértésével vádolták meg. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor akár ötvenéves börtönbüntetést is kaphatnak. Az Avago Technologies és a Skyworks Solutions eddig nem kommentálta a történteket.

Kína és az Egyesült Államok régóta kiterjedt ipari kémkedést folytat egymás ellen, az amerikai kormány szerint Kína az ipari kémkedés és szellemi tulajdon eltulajdonításának legaktívabb országa.

Kimaradt?