Ferenc pápa is a korrupció elleni bátor fellépésre buzdít

A korrupció uralta közélet elleni egyházi fellépést szorgalmazta Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia (Cei) hétfőn kezdődött közgyűlésén a Vatikánban.

A Cei 68. közgyűlését megnyitó beszédében a katolikus egyházfő arra szólította fel a résztvevőket, ne legyenek bátortalanok a köz- és magánéletben elterjedt korrupció elleni fellépésben, és annak elhallgatása helyett emeljék fel a szavukat vele szemben. Ferenc pápa úgy fogalmazott: "Olaszországban a korrupt mentalitás szégyentelenül elszegényítette a családokat, a nyugdíjasokat, a becsületes dolgozókat, a keresztény közösségeket (...) és főleg kirekesztve a gyengéket és a rászorulókat."

A pápa azt tanácsolta, hogy a püspökök ne próbálják "vezérpilótaként" irányítani a politikai, társadalmi vagy gazdasági életben szerepet vállaló keresztényeket, ugyanakkor a laikusok szerepének növelését szorgalmazta az egyházban. Emellett szolidaritásra szólította fel a gazdagabb egyházmegyéket a szegényebbek segítésére. 

Ferenc pápa beszéde után a Cei közgyűlése zárt ajtók mögött zajlott. A rendezvényen az olasz püspökök kérdéseket tettek fel a pápának. Az 1952-ben megalakult Cei-nek 2007 óta Angelo Bagnasco genovai érsek az elnöke. 

Az egyházfő nem első alkalommal emelte fel a szavát az olaszországi korrupció ellen. Tavaly márciusban a római parlament szenátorait és képviselőit fogadva Ferenc pápa azt mondta, hogy "a bűnösök bocsánatban részesülhetnek, a korruptak viszont nem". Az idén a pápa még nem fogadta az olasz parlament tagjait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?