Felrobbantotta magát a Boko Haram egyik női tagja

Női terrorista követett el pokolgépes öngyilkos merényletet Észak-Nigériában, legkevesebb tizenegy ember meghalhatott.

Legkevesebb tizenegy ember halhatott meg egy pokolgépes öngyilkos merényletben Észak-Nigériában, amelyet a Boko Haram iszlamista terroristacsoport egy női tagja követett el egy katonai bázis ellen Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban.

A szélsőségeseknek a merényletet követő sikertelen támadásában a Boko Haram női tagjai is részt vettek - közölte egy katonai forrás csütörtökön. A támadást szerda alkonyatkor intézték a nigériai hadsereg egy támaszpontja ellen. Az akciót a katonák sikeresen visszaverték. Az azt megelőző öngyilkos robbantásban nigériai katonák és fiatal polgárőrök veszthették életüket.

 Szemtanúk állítása szerint a Boko Haram fegyveresei új taktikát alkalmaztak a menekülésre. A csoport menekülés közben a női tagokat hátrahagyta, hogy emberi pajzsként biztosítsák a férfiak visszavonulását. „Miközben üldöztük a Boko Haram férfi tagjait, a női harcosok felénk rohantak. Sokan azt hittük, hogy ők is a Boko Haram elől menekülnek...” – mondta az egyik forrás. Az eset miatt a hatóságok egy napos kijárási tilalmat rendeltek el Maiduguriban. 

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Kimaradt?