Először tesz hivatalos látogatást Albániában szerb miniszterelnök

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök május 27-én Tiranába látogat, ez lesz az első alkalom, hogy szerb miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Albániában - közölte szerdán értesülését a Danas című szerb napilap.

Az újság kiemelte, hogy még Josip Broz Tito kommunista vezető sem utazott soha hivatalos látogatásra Albániába, annak ellenére, hogy 35 évig vezette az akkori Jugoszláviát.

Ez a szerb miniszterelnök "válaszlátogatása" lesz, Edi Rama albán kormányfő ugyanis november 10-én járt Belgrádban. Az a találkozó is történelminek számított, ilyen magas rangú albán politikus ugyanis 68 éve nem járt a szerb fővárosban. Enver Hodzsa albán diktátor 1946-ban Titóval tárgyalt.

A szerb lapok novemberben arról cikkeztek, hogy az albán miniszterelnök belgrádi látogatása a bizonyíték arra, hogy a Balkánon enyhülnek az ellentétek, ami az európai integráció szempontjából is pozitív fordulat.

A szerb miniszterelnök szerint azonban Edi Rama Belgrádban megsértette a protokollt, mert Koszovó függetlenségéről beszélt, holott Szerbia még mindig saját területének tekinti a 2008-ban függetlenségét egyoldalúan kikiáltott déli tartományát.

Shkelzen Maliqi, az albán miniszterelnök tanácsadója úgy vélekedett, hogy ha néhány hónap alatt "helyre lehet állítani azt, amit a teljes múlt században elmulasztottak, az nagy dolog nemcsak az albán-szerb viszony, hanem a teljes térség szempontjából is". Szerinte a két miniszterelnök a találkozóval a békének és a régió stabilitásának az alapjait fekteti le.

A szerb-albán viszony azonban az utóbbi hónapokban nem volt konfliktusmentes, Edi Rama kétszer halasztotta el tavaly a belgrádi utat. Először a márciusi szerbiai előre hozott parlamenti választások, majd az októberi botrányos Eb-selejtezőn történtek miatt. Akkor a szerb-albán labdarúgó-mérkőzést félbe kellett szakítani, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, miután egy máig ismeretlen személy négyrotoros távirányított helikopterrel Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A provokációval összefüggésben többek között az albán miniszterelnök testvére, Olsi Rama is gyanúba került.

Idén pedig Szerbia kétszer is tiltakozó jegyzéket küldött Albániának. Először januárban, amiért a szilveszteri ünnepségek közepette Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vetítettek ki Edi Rama miniszterelnöki rezidenciájának falára, majd áprilisban, amikor az albán kormányfő a pristinai Klan Kosova televízióban azt mondta: Albánia és Koszovó egyesülése elkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.

Aleksandar Vucic és Edi Rama tiranai találkozóján várhatóan ezekről az ügyekről is szó esik, a Danas információi szerint viszont a tárgyalások központjában az albániai Durres kikötőváros és a dél-szerbiai Nis közötti autópálya kiépítése áll majd.

Kimaradt?