Kijev szerint egyre fokozódik a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Kijev szerint egyre fokozódik a feszültség a kelet-ukrajnai harcok övezetében, az oroszbarát szakadárok ismét nehézfegyvereket vetettek be keddre virradóan, és ezúttal lakott településeket is lőttek.

Andrij Liszenko katonai szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt három ukrán katona vesztette életét, egy pedig megsebesült a fegyveres konfliktus övezetében, Donyeck városa és a Luhanszk melletti Scsasztya településnél.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleménye szerint előző éjjel 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőtték a szakadárok a Donyeck környéki Piszki, Opitne és Vogyane településeket. A szintén a megyeközpont közelében fekvő Avgyijivkára harckocsikkal és 152 milliméter kaliberű nehézfegyverekkel lőttek. A frontvonal déli részén, Mariupol környékén 120, illetve 82 milliméteres aknavetőkkel, gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel támadtak az ukrán katonákra. A parancsnokság közleményében megjegyezte, hogy miután a katonák "megfelelő választ" adtak a támadásokra, a szakadárok "ötször kértek tűzszünetet". A frontvonal északi részén, Luhanszk környékén Scsasztyát és Sztanicja Luhanszkát lőtték nagy kaliberű aknavetőkkel, illetve gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel. Két további kistelepülést a környéken nagy kaliberű golyószórókkal vettek tűz alá. 

Kérdésre válaszolva Liszenko leszögezte, hogy az ukrán fegyveres erők készek megfelelő választ adni abban az esetben, ha a szakadárok harckocsikkal támadnának. Nem tudta ugyanakkor megmondani, hány harckocsival rendelkeznek a szakadár erők. Annyit mondott, hogy "az ukrán fél elegendő információval rendelkezik az 'orosz terrorista csoportok' páncélozott katonai eszközeinek hozzávetőleges számáról". Előző nap Valentin Fedicsev, a hadművelet helyettes parancsnoka egy tévéinterjúban azt mondta, hogy több mint 700 harckocsival rendelkeznek a szakadárok, ebből 190-nel az oldalukon harcoló orosz csapatok. Liszenko hozzátette, hogy a katonai felderítéstől kapott információk alapján a szakadárok a Luhanszk megyében három bázison, Donyeck városában pedig lakóövezetekben, ipari és agrárlétesítményekben helyezték el a páncélosokat. 

A kijevi parlament kedden első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, amely alapján külföldiek, illetve állampolgársággal nem rendelkezők is harcolhatnak az ukrán fegyveres erők kötelékében. A több jogszabály módosításáról szóló indítványt a 450 fős törvényhozás 257 tagja hagyta jóvá a jelen lévő 326 képviselő közül. Az önkéntes alakulatokban - amelyek mostanra betagozódtak a hadsereg vagy a Nemzeti Gárda kötelékébe - most is vannak külföldi önkéntesek, még orosz állampolgárok is. Eddig azzal tették törvényessé jelenlétüket, hogy ukrán állampolgársági kérelmet nyújtottak be. Ennek elbírálása azonban meglehetősen hosszadalmas Ukrajnában. A most megszavazott törvénymódosítási csomag a zsoldostevékenység büntetését is módosítja, olyan módon, hogy az ukrán fegyveres erők kötelékében harcoló külföldi önkéntesek ne essenek büntetőjogi felelősségre vonás alá.

Kimaradt?