Figyelmeztetés a briteknek: a magyarokat ne hívják bevándorlónak

Kelet-európai EU-tagállamok politikusai figyelmeztetik David Cameron brit miniszterelnököt arra, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás alapelve szent és sérthetetlen.

A Financial Times szerint Nagy-Britannia hagyományos kelet-európai szövetségesei „már készülnek a harcra” a szabad munkaerőmozgáshoz fűződő jog védelmében. Peter Javorcik szlovák EU-ügyi miniszter azt mondta a Financial Timesnak, hogy ez a jog „érinthetetlen”.

Takács Szabolcs, a magyar Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a szabad munkaerőmozgás az EU egyik legnagyobb vívmánya. „Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik, ők EU-állampolgárok, akiknek szabad joguk a munkavállalás más európai országokban” – tette hozzá a magyar politikus.

Rafal Trzaskowksi lengyel EU-ügyi miniszter azt mondta: a lengyel kormány kész tárgyalóasztal mellett megvitatni a szükséges reformokat, de ha a munkaerőmozgásról van szó, „jól ismert, hogy mi az, amit áthághatatlannak tekintünk”. Hozzátette: Lengyelországnak stratégiai érdeke, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja legyen, de ez nem azt jelenti, hogy Varsó „bármibe beleegyezik”. A versenypolitika és a belső piac „szent és sérthetetlen, és ugyanígy a mozgásszabadság is az” – mondta a lengyel miniszter.

A Financial Times szerint Nagy-Britannia egykor természetes szövetségesei között tudhatta Közép- és Kelet-Európa volt kommunista országait, ám a kapcsolatok az elmúlt években megsínylették Cameron kemény álláspontját a migráció ügyében.

A régi-új brit miniszterelnök egyébként első nyilatkozatában már nem munkavállalóink korlátozásáról és az EU elhagyásáról beszélt, hanem Nagy-Britannia egyben tartásáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?