Hazudtak Washingtonban bin Laden megölésével kapcsolatban?

Nagyobb szerepe volt a pakisztáni hadseregnek és a titkosszolgálatnak Oszama bin Laden terroristavezér megtalálásában, mint azt az Egyesült Államok eddig állította - közölte egy ismert amerikai újságíró meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva.

Seymour Hersh a London Review of Books hasábjain hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt Oszama bin Laden megtalálásával és megölésével kapcsolatban. Az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével 2011 májusában pakisztáni rejtekhelyén, Abbotábádban végeztek amerikai kommandósok. Washington eddig azt állította, hogy a pakisztáni hatóságok tudta nélkül jártak el.

Hersh ezzel szemben egy meg nem nevezett volt magas rangú amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok 25 millió dollárt fizetett a pakisztáni titkosszolgálat egy munkatársának azért, hogy elárulja Oszama bin Laden rejtekhelyét, s hogy az akcióról előzetesen értesítették a pakisztáni hadsereg két legfelső vezetőjét.

Seymour Hersh így összegezte tapasztalatait a terrorista vezér elleni akcióról: bin Laden 2006 óta a pakisztániak foglya volt az abbottabádi erődjében; a pakisztáni hadsereg két legmagasabb rangú tisztviselője tudott az amerikai rajtaütésről, sőt ők intézték el, hogy a kommandósokat szállító helikopter „észrevétlenül” repüljön át az ország légterén; a CIA nem tudta meg bin Laden rejtekhelyét a futárok követésével; pakisztáni hírszerző árulta el bin Laden tartózkodási helyet 25 millió dolláros vérdíj fejében.

 "Tudták, hogy bin Laden meghal"

Bin Laden erődje kevesebb, mint három kilométerre volt egy katonai akadémiától és egy pakisztáni zászlóalj főhadiszállásától. Abbottabád helikopterrel alig 15 percre volt a pakisztáni hírszerzés Tarbela Gáziban lévő bázisától, itt képzik többek között az ország nukleáris arzenálját védő katonákat. „Gázi az igazi oka, miért költöztették Abbottabádba bin Ladent. Azért, hogy állandó felügyelet alatt tartsák” – írta forrásaira hivatkozva Hersh.

Hersh forrása szerint tudták, hogy bin Laden nem fogja túlélni az akciót. Egy nyugalmazott SEAL parancsnok, aki több, a bin Laden likvidálásához hasonló műveletekben is részt vett korábban, Hershnek elmondta: „nem fogjuk életben hagyni bin Ladent, egy terroristát. Tudtuk, hogy ami a törvényt illeti, Pakisztánban gyilkosságot fogunk végrehajtani.” Ugyan a Fehér Ház azt kommunikálta, hogy bin Laden fegyvert fogott, Hersh szerint ezzel azoknak a kritikáknak mentek elébe, melyek bírálják a célzott likvidálásokat végrehajtó amerikai programokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?