Fej fej mellett Mitt Romney és Barack Obama

Mitt Romney republikánus elnökjelölt Boston Belmont nevű elővárosában, Paul Ryan alelnökjelölt a wisconsini Janesville-ben, Joe Biden hivatalban lévő demokrata alelnök pedig a delaware-i Greenville-ben szavazott kedden, az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás napján. Obama már két hete leadta szavazatát.

A közvélemény-kutatások szerint a jelöltek támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 "billegő", más néven "csatatérállamban" államban többnyire belül van a statisztikai hibahatáron.obama romney

Romney még tett egy kitérőt

Romney még hétfőn bejelentette, hogy a választás napján még elutazik az ohiói Clevelandbe és a pennsylvaniai Pittsburghbe. Kedden azonban nem várt csúcsforgalom alakult ki a clevelandi repülőtéren. Ott ugyanis meglepetésszerűen, alig néhány perccel a republikánus elnökjelölt megérkezése után földet ért Joe Biden különgépe is. Romney stábja megvárta, amíg az alelnök és kísérete távozik a betonról - és ekkor megérkezett a Paul Ryant szállító repülő is. Mitt Romney

Ohió megszerzése kulcsfontosságú, mert a legutóbbi 12 választást az az elnökjelölt nyerte meg, aki ezt az államot is maga mellé tudta állítani. Romney kedden bizakodóan nyilatkozott Ohióval kapcsolatban, és azt is hozzátette, hogy a "győzelemhez vezető útja" Virginián át fog vezetni.

"Hiszem, hogy győzni fogok, de nem tudom, hogy melyik lesz az az állam, amely ehhez hozzásegít majd" - jelentette ki Romney a washingtoni WMAL rádiónak.

 Stuart Stevens, a republikánus elnökjelölt kampánystratégája kedden azt jósolta, hogy Romney mind az Ohióért, mind pedig a Fehér Házért folytatott küzdelmet meg fogja nyerni.

Obama Chicagóba vonult vissza

Obama 30 millió honfitársához hasonlóan - de az amerikai elnökök között elsőként - a korai szavazás lehetőségével élt, és már október 25-én leadta voksát. Az elnök személyesen nem válaszolt hasonló lépéssel a Romney-kampány váratlan meghosszabbítására, és a választás napjára Chicagóba vonult vissza.obama masolat

 Innen gratulált riválisának a "lendületes kampányához", és egyúttal szavazásra bíztatta a saját híveit. Obama egy időre bekapcsolódott a választókat telefonon agitáló önkéntesek munkájába is.    "Arra számítok, hogy jó éjszakánk lesz" - nyilatkozott a kilátásaival kapcsolatban az elnök, aki a nap folyamán több interjút fog adni és részt vesz egy kosárlabda-mérkőzésen is.

Dixville Notchban 5-5 szavazat

Noha a szavazóhelyiségek New Hampshire államban csak este 8-kor zárnak, két apró településen már röviddel éjfél után leszavaztak, és azonnal közzé is tették az eredményeket. Dixville Notchban, ahol 10 választásra jogosult polgár már 43 másodpercen belül túl volt a voksoláson, a két rivális egyaránt 5-5 szavazatot kapott. Hart's Locationben Obama 23, Romney 9, Gray Johnson libertárius jelölt pedig 2 szavazatot kapott.

A választások tétje, hogy az államokban mért eredmények alapján melyik elnökjelöltnek lesz meg a győzelemhez szükséges 270 szavazata az elnök személyéről de facto döntő, 538 fős elektori testületben. Floridában, amely a "billegő" államok közül a legtöbb, 29 szavazattak rendelkezik az elektori kollégiumban, több mint három órát kellett várni a sorban a szavazat leadásához a választóhelyiségek előtt. Az államban 3 millióan éltek a korai szavazás intézményével. {loadposition kampany}

Kimaradt?