Apja fényképével menetelt Putyin a Vörös téren

Százezrek vonultak Oroszországban a fronton harcoló felmenőikre emlékezve, a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján.

Apjának portréját kezében tartva menetelt szombaton Moszkvában, a Vörös téren Vlagyimir Putyin mintegy 250 ezer felvonuló élén, a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójának alkalmából.

A „Halhatatlan Ezred Menete” nevű rendezvényt Kalinyingrától Vlagyivosztokig megtartják, a menetelők a fronton harcoló apáik, nagyapáik arcképeit viszik fejük felett a magasba emelve. Az orosz államfő apja is részt vett a nácik elleni harcokban: „büszke vagyok apámra” – mondta az orosz televíziónak.

Putyin a Vörös téri jubileumi katonai díszszemlén szombaton elhangzott ünnepi beszédében kitért a Hitler-ellenes koalícióban tömörült nyugati szövetségesek, de a különböző országokban, köztük Németországban a nácizmus ellen küzdő antifasiszta erők szerepére is. 

A győzelem „örökre országunk történelmének hősi csúcspontja marad” – hangsúlyozta. Köszönetet mondott Nagy-Britannia, Franciaországa és az Egyesült Államok népeinek a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok – köztük Németország – antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.

16 ezer katona vonult fel

Az elnök ünnepi beszédét követően egyperces néma csenddel emlékeztek meg a második világháború áldozatairól, majd megkezdődött Oroszország történelmének eddigi legnagyobb katonai parádéja. 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz köztük a legújabb, T-14-es Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó harckocsi – vonult fel, és 143 repülő, illetve helikopter repült el a Vörös tér felett.

300 méter magasban 500 kilométer óránkénti sebességgel haladva Mig-29-es és Szu-25-ös harci gépek rajzolták ki a 70-es számot a levegőben. Végezetül, a hagyományoknak megfelelően az orosz nemzeti lobogó színeit festették az égre a műrepülők.

Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, Mintegy 20 államfő vett részt a Vörös téri ünnepségen, többek között Hszi Csin Ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherdzsi indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, Tomislav Nikolic szerb államfő, Szerzs Szargszján örmény államfő, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?