Lubitz az utolsó percben mintha meggondolta volna magát

A tragédia előtt 93 másodperccel Andreas Lubitz megpróbálta kikapcsolni a meredek süllyedésre állított robotpilótát – a Daily Mail szerint ez derül ki abból a francia légi biztonsági nyomozók által szerdán nyilvánosságra hozott, 29 oldalas jelentésből, amit a fekete doboz által rögzített adatok alapján készítettek. A pilótának valószínűleg volt egy olyan pillanata, amikor nem volt biztos benne, hogy végrehajtja a 149 ember életét követelő öngyilkosságát.

10:39:33 és 10:40:07 között Lubitz állítólag kézi vezérlésre akart váltani, azonban nem elég erővel nyomta a jobb oldali botkormányt, így nem tudta átvenni a robotpilótától az irányítást.

Elmar Giemulla, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje azt mondja, hogy valószínűleg soha nem fogják megtudni, hogy miért vacillált pár másodpercig Lubitz, mint ahogy abban sem lehetünk biztosak, a Düsseldorfból Barcelonába tartó gépet gyakorlásképpen tartotta-e perceken át süllyedésben, de másnapra tervezte a becsapódást, vagy a másodpilóta bizonytalansága mentette meg aznap a járatot.

A francia légügyi hatóság (BEA) igazgatója, Remi Jouty nem hiszi, hogy a pilóta valóban meggondolta volna magát az utolsó pillanatokban. Szerinte ezt az bizonyítja, hogy a gépet elvileg meg lehetett volna menteni, az ereszkedést vissza lehetett volna fordítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?