VS.hu: váratlan kudarccal ért véget a magyar-román tárgyalás

A VS.hu úgy tudja: nem sikerült aláírni Bogdan Aurescu román külügyminiszter budapesti tárgyalásai után a két ország közötti kisebbségvédelmi memorandumot, és egy sor más kérdésben sem közeledtek egyelőre az álláspontok. Szijjártó Péter a portál kérdésére egyenesen „súlyos konfliktusokról” beszélt a két ország között.

Csütörtök hajnalig egyeztetett egymással a VS.hu információi szerint a román és a magyar külügyminisztérium delegációja Budapesten arról a kisebbségvédelmi jegyzőkönyvről, amely egy sor vitás kérdést lezárt volna a két ország között, de így sem sikerült olyan állapotba hozni a dokumentumot, hogy napközben Szijjártó Péter aláírhassa román kollégájával.

A magyarországi portál információi szerint mindkét fél részéről megvolt az erős politikai szándék. Úgy tudják, Bogdan Aurescu egyenesen feltételül szabta, hogy csak akkor utazik, ha végül szignálhat is, és a magyar fél szintén szeretett volna konkrét eredményeket felmutatni.

A kisebbségvédelmi jegyzőkönyv aláírásának elmaradásával kapcsolatban sem a magyar, sem a román külügyminiszter nem titkolta, hogy egy sor kérdésben teljesen eltérőek az álláspontok, a VS.hu kérdésére azonban sem Bogdan Aurescu, sem Szijjártó Péter nem akart belemenni a részletekbe. A magyar külügyminiszter azonban úgy fogalmazott: nem is lenne érdemes tagadni, hogy sok vitás kérdés, súlyos konfliktusok is terhelik jelenleg a magyar–román viszonyt, de a leglényegesebb, hogy a párbeszéd folyamatos, és mindkét fél igyekszik ezekre megoldást találni.

Más megoldatlan ügyek

A portál információ szerint a megoldatlan ügyek közé tartozik egyelőre ennek részeként a Gozsdu-hagyaték, ide tartozik például a Gozsdu-udvar tulajdonjoga körüli vita is, ugyanis az erről szóló egyezményt a román parlament máig nem ratifikálta. Egy, az ügyre rálátó forrás szerint a román kormány kész a ratifikációra, de kárpótlást szeretne cserébe.

A VS.hu román forrásból úgy értesült: a magyarországi románság támogatásával sem elégedett a román kormány, így ez szintén közrejátszhatott a sikertelenségben. Erről egyébként maga Aurescu is beszélt a román Agerpress hírügynökségnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?