A liberális EP-képviselők szerint Magyarország „átlépte a határt”

Magyarország átlépte a határt, ezért az Európai Uniónak cselekednie kell a halálbüntetés újra bevezetésének felvetése, valamint a migrációval kapcsolatos kormányzati idegengyűlölő retorika ellen – hangoztatta az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának közleménye, amelyet néhány órával a témáról folytatandó csütörtök délutáni EP-szakbizottsági vita kezdete előtt tettek közzé.

Az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) arról folytat vitát, hogy milyen következményekkel járhatna egy uniós tagállam EU-tagságból fakadó jogaira nézve, ha a szóban forgó tagállam a halálbüntetés újbóli bevezetéséről döntene.

 A liberális EP-frakció nevében a holland Sophie in 't Veld, valamint a franciaajkú belga Louis Michel adott ki közös közleményt. Ebben elítélték mind a halálbüntetés visszaállításának felvetését, mind pedig azt a hangnemet, amelyet a migrációról szóló konzultációs kérdőív használ.

A holland EP-képviselőnő szerint Orbán Viktor kormánya nem az emberek véleményére kíváncsi, hanem saját idegengyűlölő nézeteit kívánja terjeszteni. A halálbüntetéssel kapcsolatban leszögezte: vitán felül áll, hogy az összeegyeztethetetlen az EU jogával. Úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök provokációs szándékkal beszélt az elgondolásról. Szerinte nem elég az, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke Facebook-bejegyzésben gyakorol bírálatot, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek „élnie kell jogkörével, és be kell avatkoznia".

Az Európai Néppárt – tette hozzá Sophie in 't Veld – „nem dughatja tovább a homokba a fejét, és nem mentegetheti tovább Orbánt, most kell őt kizárniuk" saját soraikból. Úgy vélekedett, hogy az ügyet az EP-bizottságnál magasabb szinten, plenáris vitában kell megtárgyalni, ahol Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Donald Tusk, a tagállamok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke is köteles választ adni a képviselők kérdéseire.

 „A magyar ellenzéki pártoknak együttesen kell fellépniük, és hiteles alternatívát kell kínálniuk Orbánnal szemben. Szorgalmazzuk a Demokratikus Kormányzás Paktumát, amely eszközöket ad az EU kezébe a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia figyelemmel kíséréséhez és megvédéséhez, valamint ezek megsértőinek szankcionálásához" – fogalmazott Sophie in 't Veld.

Louis Michel azt emelte ki, hogy amennyiben Timmermans hatékonyabb uniót szeretne, akkor vállalni kell a politikai felelősséget. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy „az Európai Bizottságnak meg kell védelmeznie értékeinket", és előterjesztést kell tennie, el kell indítania azt az eljárást, amelyet a liberális frakció szorgalmaz.

 „Orbán Viktor nem védelmez semmit. Ő mindent rombol. A halálbüntetésről való vita elindításával Magyarországot a történelem menetével szembe állítja. Szélsőséges álláspontot foglal el, annak érdekében, hogy az európai értékekkel teljességgel ellentétes, populista, önkényes és idegengyűlölő eszközökkel erősítse hatalmát. Nincs már több idő a párbeszédre, itt az ideje a cselekvésnek" – olvasható a közleményben Louis Michel állásfoglalása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?