Nézőpont: előjöttek az ellenzéki pártokkal szimpatizálók

Márciushoz képest nem változott érdemben a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a rejtőzködők viszont nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz kötődő szimpátiájukat – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Válasz megbízásából készítettek április 20-a és 25-e között.

Az ezerfős kutatás alapján a teljes népesség körében a kormánypártokkal 28 százalék rokonszenvezik, a Jobbik 19, az MSZP 10, a DK 6, az Együtt 3, az LMP pedig 8 százalékos támogatottsággal bír.

Ezúttal a rejtőzködők nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz kötődő szimpátiájukat. Arányuk 26 százalékról 16 százalékra csökkent, a Jobbik, az MSZP és az LMP tábora pedig egyaránt 3 százalékkal nőtt. A kormánypártok tábora a márciusi 29 százalékkal statisztikai értelemben azonos.

Az aktív választók körében a Fidesz-KDNP 36, a Jobbik 28, az MSZP 13, a DK 10, az Együtt 3, az LMP pedig 7 százalékos táborral rendelkezik. A kormánypártok potenciális támogatottságának aránya márciushoz képest nyolc százalékkal alacsonyabb, ám a választási részvételében biztos népességre vetítve az eltérés elhanyagolható, alig több mint 50 ezer fős. A pártok potenciális táborainak egymáshoz viszonyított aránya így elsősorban az ellenzéki szimpatizánsok magasabb aktivitása miatt változott.

 

Kimaradt?