Csak részben szabad a román és a magyar sajtó

Romániában és Magyarországon is csak „részlegesen szabad” a sajtó a Freedon House éves jelentése szerint. A világranglistán, amelyet Norvégia és Svédország vezet, Magyarország a 71., Románia a 84. helyet foglalja el.

Csak részben szabad a román és magyar sajtó - a korábbi évekhez hasonlóan idén is erre jutott a Freedom House, amely most publikálta sajtószabadságról szóló világrangsorát.

A szervezet 0-100 pontot oszt ki az alapján, hogy egy országban mennyire erős a sajtóra nehezedő, a politika, vagy az üzleti, alvilági érdekek felől érkező nyomás, de számításba veszik a sajtó önkorlátozását, az öncenzúrát is. Ideális esetben nulla pontot osztanak ki, a legrosszabb esetben 100-at.

A 2015-ös listán Magyarország a 71., Románia a 84. helyen áll. Az első helyen végzett Norvégia és Svédország például 10 pontot kapott.

A magyar sajtószabadságot befolyásoló tényezőként említi a jelentés, hogy Orbán Viktor kormánya nyomást gyakorol a médiatulajdonosokra, példaként az Origo.hu tavalyi, a kormányzat számára kényes Lázár-utazásokról szóló cikk megjelenését követő szétbombázását említik. Felhozzák továbbá az RTL Klubot aránytalanul sújtó reklámadót, és az internetadó-terveket, amelyek azonban meghiúsultak.

Magyarországot azon államok között említi a jelentés, ahol öt év távlatában a legnagyobb, hét pontos visszaesés következett be a sajtószabadságban. Ehhez hasonló visszaesést csak Thaiföldön (13 pont), Ecuadorban (12 pont), Törökországban (11 pont), Hong Kongban (9 pont), Hondurasban (7 pont), és Szerbiában (7 pont) regisztráltak.

Kimaradt?