Nincsenek a Boko Haramtól kiszabadított nők közt az iskolások

Nincsenek a Boko Haram fogságából kiszabadított lányok és nők között azok a chiboki iskolás lányok, akik közül háromszázat rabolt el a terrorszervezet egy évvel ezelőtt - közölte szerdára virradóra egy nigériai katonai szóvivő.

A nigériai hadsereg kedd este tájékoztatott arról, hogy katonái csaknem háromszáz elrabolt lányt és nőt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából az afrikai ország északkeleti részében fekvő Sambisa erdőségben. Eleinte azonban nem lehetett tudni, hogy a kiszabadult lányok és nők között vannak-e chibokiak.

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre fekszik a Borno szövetségi állambeli Chiboktól, ahonnan 2014. április 14-én 276 diáklányt rabolt el a radikális milícia. A lányok közül a Boko Haram továbbra is fogva tart mintegy kétszázat. A nigériai hírszerzés korábban azt közölte, hogy a lányok ott lehetnek, habár az Egyesült Államok felderítő drónjai nem találtak erre utaló nyomokat.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban. A Boko Haram az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt Nigériában. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin hadserege azonban február elején nagyszabású offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására, sorra visszafoglalva a jelentősebb városokat, felszabadítva azokat a terroristák uralma alól.

Kapcsolódók

Kimaradt?