A japán miniszterelnök sem fogadta el Putyin meghívását

Abe Sindzó japán miniszterelnök sem vesz részt a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, május 9-én tartandó moszkvai győzelem napi ünnepségeken és a katonai díszszemlén sem.

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője bejelentette kedden, hogy Tokiót moszkvai nagykövete fogja képviselni a moszkvai ünnepségeken.

Részvételét a díszszemlén eddig 25 ország, köztük Kína, Észak-Korea, India és Kuba vezetője jelezte. A katonai parádéra Európából csupán Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök utazik Oroszországba. Robert Fico szlovák kormányfő részt vesz a moszkvai győzelem napi ünnepségeken, de a katonai díszszemlére nem megy el. Hasonlóképpen döntött Milos Zeman cseh elnök is: ők egymással fognak tárgyalni Moszkvában a katonai parádé idején.

A Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?