Függetlenségi népszavazással fenyegetnek a boszniai szerbek

A legnagyobb boszniai szerb párt kilátásba helyezte szombati kongresszusán, hogy 2018-ban népszavazást kezdeményez a függetlenségről, hacsak a köztársaságuk nem kap nagyobb autonómiát.

A nacionalista Független Szociáldemokrata Szövetség (SNSD) döntése a legnagyobb kihívás Bosznia-Hercegovina államiságával szemben, amióta az ország elvált Jugoszláviától és három évre háborúba süllyedt, amely százezer halálos áldozatot követelt. 

Milorad Dodik pártelnök azzal vádolja a szarajevói hatóságokat, hogy megpróbálják megnyirbálni a szerbek autonómiáját. "A Szerb Köztársaság nem fogadja el fennhatóságának semmilyen további korlátozását a reformok ürügyén" - szögezte le a gyűlés után.

Ha a Szerb Köztársaság 2017 végére nem tudja megerősíteni autonómiáját, a regionális parlament kérni fogja egy referendum kiírását az elszakadásról - hangzik a párt hivatalos programjába illesztett határozat.

A boszniai háborút lezáró békeszerződést garantáló nemzetközi közösség szarajevói képviselője reagálásában emlékeztetett, hogy az 1995-ös szerződés nem engedélyezi egyik boszniai közösségnek sem a különválást. "Egy párthatározat nem változtat ezen" - mondta.

Bosznia-Hercegovinában muzulmán bosnyákok, ortodox szerbek és katolikus horvátok élnek. A bosnyákok jobban központosított államot akarnak, a szerbek hevesen védik autonómiájukat és egyes horvátok is saját államalakulatot szeretnének.

Kimaradt?