Amerikaiak légideszantosok képezik ki az ukrán katonákat

Petro Porosenko ukrán elnök jelenlétében kezdte meg hétfőn az ukrán katonák kiképzését mintegy háromszáz amerikai deszantos Ukrajnában.

Az ukrán elnöki hivatal megerősítette, hogy az ukrán államfő személyesen nyitotta meg a kiképzést a nyugat-ukrajnai Javorivban, amely hagyományosan a nyugati szövetségesek és Ukrajna részvételével megrendezett katonai manőverek helyszíne. Amerikai kiképzőtisztek már korábban is jelen voltak az amerikai-ukrán közös hadgyakorlatokon, ez azonban az első alkalom, hogy a 173-as amerikai deszantos dandár ejtőernyősei kiképzést tartanak az ukrán Nemzeti Gárda mintegy 900 katonájának. 

A kiképzések nyolchetesek, és három szakaszban zajlanak háromszáz-háromszáz ukrán gárdista részvételével. Utána hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt pénteken azt mondta: az ukrajnai helyzetet és a politikai rendezést ingataggá teszi az amerikai katonai kiképzők megjelenése a kelet-európai országban. 

Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai egység kezdte meg az ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban. Múlt kedden Kanada kétszáz katona Ukrajnába küldését helyezte kilátásba. 

Kijev több mint két hónapja kéri a nyugati országoktól, küldjenek "védelmi célú fegyvereket" a kelet-európai országba, hogy szembenézhessenek a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadárokkal. Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy folyamatosan katonával és hadieszközökkel látja el a szeparatistákat. Ezt a Kreml vehemensen tagadja. 

A nyugati országok mindenesetre attól tartanak, hogy a fegyverszállítás esetén tovább éleződhetne a feszültség Oroszországgal, így katonai kiképzők és egyéb segítség mellett döntöttek.

Kimaradt?