Putyin: Oroszország a gazdaságban rekordokat ért el

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország gazdasági kilátásai nem rosszabbak, mint az Európai Unióéi vagy az Egyesült Államokéi.

Az orosz államfő volt pénzügyminiszterével szállt vitába az orosz állami televíziós és rádiócsatornák által élőben közvetített csütörtöki műsorban. Alekszej Kudrin bírálta Putyin gazdasági tanácsadó testületét is, amely szerinte nehézkesen működik.

A Közvetlen kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz című, 13. alkalommal megrendezett, hagyománnyá vált, bel-és külpolitikai jelentőségű médiaesemény előtt több mint 2 millió kérdés érkezett be telefonon és interneten a szervezőkhöz.

A műsorvezetők a kiválasztott kérdések megválaszolása előtt az ország helyzetének értékelésére kérték fel Putyint, aki a Krím Oroszországhoz csatolását emelte ki elsőként, majd közölte, hogy Oroszország tavaly nemcsak a sportban, hanem a gazdaságban is rekordokat ért el.

A nyugati szankciókról

Az orosz elnök szerint már nincs közvetlen kapcsolat a nyugati büntetőintézkedések és az ukrán válság között, ez a kérdés "politikai síkra" tevődött át.  Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy most az ukrán válság békés megoldását célzó minszki megállapodásokat kell végrehajtani.

"Mi mindent megteszünk azért, hogy végrehajtsuk azokat, a kijevi vezetés nem siet vele, az ellenünk kirótt szankciók pedig megmaradnak" - állapította meg. Putyin bírálta a kijevi vezetést, amely szerinte "sok hibát vét", de kerülte, hogy súlyos szavakkal illesse Petro Porosenko ukrán államfőt, amint azt egy kérdező tette. Azt is kijelentette, hogy Oroszországnak nem érdemes a nyugati büntetőintézkedések feloldására számítania, és arra kell törekedni, hogy az országot új fejlettségi szintre emeljék.

Az iráni rakétákról

Az orosz elnök szerint arra kell ösztönözni Iránt, hogy az atomprogramról folyó tárgyalásokon továbbra is építő módon együttműködjön a nemzetközi közösséggel, és ennek egyik eszköze az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek szállítási tilalmának feloldása. Az orosz államfő az állami televíziós és rádiócsatornák által élőben közvetített csütörtöki műsorban azt mondta: "egyértelműen látjuk, hogy iráni partnereink nagyon nagy rugalmasságot és világos szándékot mutatnak a kompromisszumra az iráni atomprogramban".

Azt is hangsúlyozta, hogy az Sz-300-asok szállítására nem vonatkozik az ENSZ szankciója, és a fegyverzet nem irányul Izrael ellen. Hozzátette: "egyáltalán nem olyan régen" egy általa meg nem nevezett arab országnak is szállítottak volna ezekből a rakétarendszerekből, de Izrael ellenkezése miatt leállították az ügyletet, és visszaadták a 400 millió dolláros (mintegy 112 milliárd forint) előleget.

Kimaradt?