Nukleáris anyagot raboltak Mexikóban

Ipari felhasználásra gyártott, irridium-192-es nukleáris anyagot raboltak el Mexikóban, ezért a hatóságok öt szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el.

A tájékoztatás szerint a radioaktív tartalmú anyag a Mexikó délkeleti részén fekvő, Tabasco szövetségi állam területén lévő Cardenas településén került illetéktelenek kezébe. Az ismeretlenek hétfőről keddre virradóra a helyi röntgenberendezéseket gyártó üzem kamionjából vitték el a nukleáris anyagot. Öt szövetségi államra - Tabasco, Campeche, Chiapas, Oaxaca és Veracruz - kiterjedő riadót rendeltek el.

A kiadott közlemény szerint a nukleáris anyagot röntgenberendezésekben használják, de ha azt nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, akkor az nagyon veszélyes lehet az emberekre.

Mexikóban számos hasonló esemény történt az utóbbi időben. Idén februárban ismeretlenek elloptak három, radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában, de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. Az ugyancsak ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotópot szállító teherautókra néhány órával később mintegy 250 kilométerre, a kelet-mexikói Hidalgo államban, Titayuca településen leltek rá. A hatóságok megállapították, hogy a radioaktív anyagok szállítására nem kért engedélyt a fuvarozó cég. A sugárzó izotópot speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak e burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelenthetett volna egészségügyi kockázatot.

Mexikóban 2013 decembere óta a mostani az ötödik eset, hogy radioaktív anyagot szállító teherautót elrabolnak. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre, illetve a lakosságra nézve. Szakértők szerint ezekben az esetekben az történt, hogy a tettesek pénzszállítónak vélték a járműveket, és azért csaptak le rájuk.

Kimaradt?