Szlovákia: büntető eljárás indult a pénteki hídomlás ügyében

Büntetőeljárás indult a szlovákiai Kiskerény (Kurimany) mellett pénteken bekövetkezett és négy halálos áldozattal járó hídomlás ügyében. Az építkezést meghatározatlan időre leállította a szlovák szaktárca megerősített ellenőrzéseket ígér a baleset kapcsán.

Az iglói (Spísská Nová Ves) rendőrkapitányság veszélyeztetés bűncselekménye miatt indított büntetőeljárást a D 1-es autópálya a kelet-szlovákiai Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídjának pénteken bekövetkezett leszakadása ügyében - közölte Alexander Szabó, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője szombaton.1103-hidas

A baleset a híd betonozási munkálatai közben, nem sokkal délután két óra után következett be, amikor a készülőben lévő híd betonkádjának tartószerkezete - egyelőre ismeretlen okból - leszakadt.

A baleset okai továbbra is ismeretlenek

A baleset idején 17 munkás dolgozott a több mint 15 méter magas hídnál. Közülük ketten azonnal életüket vesztették, egy harmadik sérült a mentőhelikopterben kórházba szállítás közben, a negyedik pedig két életmentő műtét után a kassai egyetemi kórházban halt meg. A tragédiának 3 súlyos és 8 könnyebb sérültje van, őket az eperjesi, a poprádi, az iglói és a lőcsei kórházakban kezelik.

Egyelőre nem ismert, hogy mi okozhatta az épülő híd tartószerkezetének leszakadását, ennek vizsgálata már pénteken este megkezdődött. A kassai kerületi rendőrkapitányság a baleset okainak felderítése céljából külön vizsgálócsoportot hozott létre, ennek tagjai szombat reggeltől a helyszínen folytatják a baleset körülményeinek kivizsgálását. A helyszínen szombat reggeltől folytatódnak az eltakarítási munkálatok.

Ján Pociateknek, a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési tárca vezetőjének utasítására a leszakadt autópályahídnál meghatározatlan időre felfüggesztették az építési munkálatokat - tájékoztatta az újságírókat szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Andrej Holák, a szaktárca államtitkára. Hozzátette: jelenleg körülbelül 30 hasonló híd építése van folyamatban Szlovákiában, ezeken az építkezéseken megerősítik az ellenőrzést. {loadposition kampany}

Kimaradt?