Már a Kaukázusba is beszivároghatott az Iszlám Állam

Körülbelül 1700 orosz lehet az Iszlám Állam fegyveresei között, és számuk növekedhet – ezt mondta pénteken Szergej Szmirnov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyettes vezetője.

A titkosszolgálatai tisztviselő a Sanghaji Együttműködés Szervezete (SESZ) tagállamainak terroristaellenes szerveit összefogó tanács taskenti ülésén szólalt fel. A 2001-ben alapított szervezetnek tagja Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán.

Az ülés után Szmirnov azt is mondta, hogy az Iszlám Állam már jelen van az Észak-Kaukázusban. A Kaukázusi Emirátus nevű terrorista csoport néhány parancsnoka hűséget esküdött az Iszlám Államnak. A fenyegetés valós – hívta fel figyelmet. Hozzátette, hogy becslése szerint a SESZ-tagállamok polgárainak ezrei küzdenek soraikban. Nagyjából 1700 orosz állampolgár harcol Szíriában és Irakban, de tudni 300 tádzsikról is.

A taskenti ülésen résztvevői a nemzetközi terrorista csoportok elleni lépésekről egyeztettek, és elhatározták, hogy a tagállamok elmélyítik együttműködésüket: titkosszolgálataik kicserélik információikat, adatokat gyűjtenek a terrorszervezetekről és mozgásukról – mondta az orosz titkosszolgálati vezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?