ENSZ: nincs elég pénz Észak-Korea segélyezésére

Észak-Korea humanitárius segélyezésére messze nincs elég pénz az ENSZ egy friss jelentése szerint, pedig az ország lakosságának 70 százaléka nem jut megfelelő élelmiszerhez. A segélyezést nehezíti, hogy a Phenjan elleni legújabb amerikai szankciók tavaly bizonyos programok felfüggesztésére kényszerítették az ENSZ szakosított szervezeteit.

Ezekről Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese számolt be szerdán a Twitteren. Jelentéséből az is kiderül, hogy Észak-Korea szigorúan korlátozza a segélyezési tevékenységet, szó sem lehet arról, hogy az ENSZ-szervezetek szabadon eljuthassanak bizonyos közösségekhez, és hogy adatokat gyűjthessenek.

Az ENSZ 2015-re 111 millió dollárt kér a világ országaitól észak-koreai programjaira, ez a legalacsonyabb kért összeg 2009 óta. A jelentés elismeri, hogy Észak-Korea segélyezése politikailag még mindig kényes ügy, de hozzáteszi, hogy a phenjani kormány az utóbbi néhány évben inkább elismerte a lakosság nélkülözését, mint korábban.

Az ENSZ és az Egyesült Államok azért szankcionálja Észak-Koreát, mert nem hajlandó felhagyni atomfegyver- és rakétafejlesztési programjával.

Kapcsolódók

Kimaradt?