Regénybe illő ékszerlopás történt Londonban

Regénybe illő betöréses ékszerlopás történt a hosszú húsvéti hétvégén az ékszerészek londoni negyedében, a Hatton Gardenben. A helyi sajtó szerint ez lehet az ország történelmének legnagyobb értékű lopása.

A profi betörők több falon keresztül alagutat ásva jutottak be a Hatton Garden értékmegőrző épületének liftaknájába, ahol köteleken leereszkedtek, majd egy nagyteljesítményű vágószerszám segítségével hatoltak be a 45 centiméter vastag biztonsági ajtón át az alagsori páncélterembe, ahol a negyed ékszerészei készleteiket tárolják.

Az ott található 600 tárolódobozból mintegy 60-70-et törtek fel, és ürítettek ki, készpénzt, gyémántokat és ékszereket zsákmányoltak. A betörést - amely valószínűleg még nagypénteken történt, és a betörők órákat vagy napokat tölthettek a tárolók feltörésével - csak az üzletek kedd reggeli kinyitásakor vették észre. Kívülről semmilyen erőszakos behatolás nyoma nem volt látható. A The Telegraph című lap értesülése szerint a betörőknek sikerült kiiktatniuk a biztonsági rendszert.

A zsákmány összértékéről egyelőre nincs pontos adat, a The Sun című brit bulvárlap szerint a kár értéke a 200 millió fontot (kb. 1,2milliárd lej) is elérheti. A londoni rendőrség megkezdte a nyomozást egy banda után, amely feltehetően végrehajtotta a lopást. A The Guardian úgy tudja, több ellopott ékszer nem volt biztosítva.

A Hatton Gardenben már korábban is történt több nagy betöréses lopás. 1987-ben két fegyveres rabló 60 millió font (kb. 362 millió lej) értékű zsákmánnyal távozott.

Kimaradt?