Marine Le Pen elhatárolódik saját apjától

Marine Le Pen ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon.

Tovább éleződött a családi viszály a szélsőjobboldali francia Nemzeti Fronton (FN) belül, miután Marine Le Pen pártelnök szerdán azzal vádolta meg apját, a párt alapítóját, keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. A pártelnök hozzátette, hogy ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon.

A 86 éves Jean-Marie Le Pen a múlt héten azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról korábban hangoztatott, bagatelizáló véleményét. Kedden pedig egy olyan kijelentést idéztek tőle, amelyben bevándorlónak címkézte Franciaország spanyol születésű miniszterelnökét, Manuel Vallst, és védelmébe vette Philippe Pétain marsallt, a náci Németországgal kollaboráló, II. világháborús Vichy-kormány vezetőjét.

Marine Le Pen az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlás elleni pártját annak antiszemita (zsidóellenes) arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve. "Jean-Marie Le Pen a jelek szerint belesüppedt egy olyan stratégiába, amely valahol a felégetett föld és a politikai öngyilkosság között húzódik" - jelentette ki az FN-t 2011 óta vezető Marine Le Pen egy a nevében kiadott pártközleményben. A pártban elfoglalt "tiszteletbeli elnöki posztja nem jogosítja őt fel arra, hogy eltérítse a Nemzeti Frontot útszéli provokációival, amelyek láthatóan arra irányulnak, hogy kárt okozzanak nekem, sajnos azonban az egész mozgalmat sújtják" - hangoztatta.

A Nemzeti Front elnöke hozzátette azt is: ellenezni fogja apja jelölését a párt Provence-Alpes-Cote d,Azur régióbeli listavezetőjének a decemberben esedékes regionális választásokon, ahol pártja - reményei szerint - tovább erősítheti pozícióit a múlt havi helyhatósági választásokon elért sikere után.

Marine Le Pen pártja minden idők legjobb eredményét érte el a márciusi helyhatósági választáson: a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója végzett, a szavazatok 29,4 százalékával.

Le Pen meg akarja lovagolni a párt népszerűségét, hogy sikerrel indulhasson a két év múlva esedékes elnökválasztáson. A legutóbbi felmérések szerint az FN pártelnöke akár bejuthatna az elnökválasztás második fordulójába is, bár győzelemre egyelőre nem esélyes.

Kimaradt?