Egy ukrán oligarcha mentette meg ősszel Mariupolt

Az oroszbarát ukrajnai szakadárok egyezséget kötöttek a kijevi hatalmat támogató Rinat Ahmetov oligarchával, és ezért nem foglalták el Mariupolt 2014 őszén - derült ki egy videofelvételről, amelyen Alekszandr Borodaj, az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság" volt „miniszterelnöke" beszélt erről.

Borodaj a YouTube videomegosztón látható felvételen elmondta, hogy 2014 szeptemberében az előrenyomuló szakadároknak esélyük lett volna elfoglalni a stratégiai jelentőségű kikötővárost - amely az Oroszország által bekebelezett Krímhez vezető szárazföldi folyosón fekszik -, de mégsem tették, mert megegyeztek a donyecki üzletemberrel.

A volt szakadár vezető szerint az Ukrajna egyik leggazdagabb emberének tartott Ahmetov nem tudná exportálni gyárainak termékeit egy fegyveresek által ellenőrzött kikötőből. „az egyetlen módja, hogy Ahmetov üzlete biztonságosan működjön az az, hogy Mariupol a sárga-kék ukrán zászló alatt maradjon" - magyarázta.     

Borodaj kifejtette, hogy Ahmetov meghálálja a „szívességet", ugyanis a Donyecki Népköztársaság részben az oligarcha által küldött segélyeken él. Továbbá Donyec-medencei vállalkozásainak alkalmazottai, akik a népköztársaság polgárainak minősülnek, fizetést kapnak.

Kimaradt?