Elfogtak és átadtak a spanyoloknak egy francia ETA-vezetőt

A francia rendőrség csütörtök délután elfogta és nem sokkal később át is adta a spanyol hatóságoknak a terrorszervezetnek nyilvánított Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet egyik vezetőjét. A 33 éves Aurore Martin ellen csaknem két éve európai elfogatóparancs volt érvényben.eta

Martin tagja a Spanyolországban betiltott Batasuna (Egység) pártvezetőségének, amelyet a hatóságok az ETA politikai szárnyának tartanak. Tavaly júniusban a francia rendőrség már majdnem letartóztatta, akkor azonban az akciót mintegy negyven aktivistának sikerült megakadályoznia.

A francia rendőrök csütörtök délután a francai-spanyol határ közelében egy közúti rutinellenőrzés során vették őrizetbe Aurore Martint, aki egyedül tartózkodott a kocsiban. Értesülések szerint ez az első eset, hogy egy francia állampolgárt az ETA-val való együttműködés vádja, illetve az ügyében folyó bírósági eljárás kapcsán kiadtak Spanyolországnak.

{loadposition emnp}

A független Baszkföldért harcoló ETA tavaly októberben több mint négy év után befejezettnek nyilvánította a fegyveres harcot. A spanyol hatóságok azonban továbbra is sérelmezik, hogy a szervezet semmilyen konkrét lépést nem tett a tényleges lefegyverzésre és nem hajlandó saját maga feloszlatására. A szervezetet azzal vádolják, hogy az elmúlt évtizedek terrorcselekményei kapcsán több mint 800 ember haláláért felelős.

Kimaradt?