Éjfélig kapott időt Irán megállapodni a hatokkal

Nem értek el áttörést keddre virradóra az iráni atomprogrammal kapcsolatban az iszlám köztársaság, illetve a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - képviselői a Lausanne-ban folyó tárgyalásokon, amelyek határideje éjfélkor jár le.

Az éjjel szakértői szinten folytak az egyeztetések. A magasabb szintű tárgyalások kedd reggel folytatódnak a svájci városban abban a reményben, hogy sikerül keretegyezségre jutni az iráni atomprogramról. Visszavárják Lausanne-ba Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, aki hétfőn elhagyta a várost. Az Egyesült Államok és Irán a hírek szerint késznek mutatkozik a tárgyalások meghosszabbítására, de valamennyi résztvevő határozott szándéka, hogy a határidő lejárta előtt sikerüljön megállapodni Teherán sokat vitatott nukleáris programjáról.

A német külügyminiszter szerint az egyeztetések kritikus szakaszában tartanak. „Mindent meg fogunk tenni, hogy eredményt érjünk el" - mondta Frank-Walter Steinmeier. Amerikai kollégája hétfő este a CNN amerikai hírtelevíziónak arról beszélt, hogy még mindig vannak nehéz kérdések. John Kerry hozzáfűzte, mindannyian tudják, hogy milyen jelentősége van a keddi napnak.

A tárgyalások menetrendje szerint a feleknek június végéig átfogó, a technikai részletekre is kiterjedő megállapodásra kell jutniuk. A Nyugat biztos akar lenni afelől, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál, és nem célja atomfegyver létrehozása. Teherán az iráni gazdaságot erősen sújtó szankciók enyhítését várja a tárgyalásoktól.

Kimaradt?