Megszólaltak a Germanwings-tragédiát okozó Andreas Lubitz ismerősei

Megbízhatónak és átlagosnak tűnt a Germanwings-géppel a gyanú szerint szándékosan lezuhanó Andreas Lubitz azokban az időkben, amikor még egy Burger Kingben dolgozott - mondta az étterem menedzsere a Guardian tudósítójának, aki a Lubitz egykori lakóhelyén, Montabaurban beszélgetett a néhai másodpilóta ismerőseivel.

Megdöbbentek Montabaur lakói, amikor kiderült, a településen élő Andreas Lubitz a gyanú szerint szándékosan vezethette a hegynek a Germanwings düsseldorfi járatát, amely kedden zuhant le 150 emberrel a fedélzetén - derült ki a Guardian helyszíni riportjából.

A lap tudósítója beszélt annak a Burger Kingnek a menedzserével is, ahol Lubitz részmunkaidőben dolgozott egy éven át, mielőtt csatlakozott volna a Lufthansához. Detlef Adolf, a Montabaurtól néhány kilométerre, egy autópálya-csomópontnál található gyorsétterem vezetője azt mondta, egykori dolgozója megbízható és átlagos volt. Hozzátette, a férfi 400 eurót keresett mielőtt felmondott, hogy a Lufthansához menjen dolgozni.

Lubitz 2009-ben váratlanul újra felbukkant a Burger Kingben. A menedzser szerint a Lufthansa oktatásra küldte először Brémába, később pedig az arizonai Phoenix-be. "Megkérdeztem, milyen volt. Azt válaszolta, túl sok sok a stressz. Tartani fogok egy szünetet" - idézte a lap az étterem menedzserét. Adolf szerint Lubitz nem depresszióként utalt a stresszes állapotára, de szerinte túlterheltnek tűnt. "Teljesen megrázott" - mondta a tragédiáról az éttermi menedzser, aki a Guardian szerint hozzátette, nem tudja elhinni, mi történt, és Lubitzról "senki sem gondolta volna, hogy ilyen szörnyűséget tesz".

A Guardian újságírója elment a Lubitz-család emeletes házához is, amely szerinte "a rendezettség példája". A nagy épületnek kellemes erkélye van, a kert kifogástalan állapotban, tökéletesen nyírt a sövény, a hátső fészer mellett kerti törpék állnak. 

A lakók pénteken nem voltak otthon - Lubitz korábban a szüleivel élt, bár Düsseldorfban is volt egy kis lakása -, a fehér palettákat is lehúzták. A Lubitz-család a lap szerint a német középosztály tehetősebb rétegéhez tartozhat, Andreas Lubitz édesapja bankár - a 13 ezres településről sokan járnak dolgozni a közeli Frankfurtba -, édesanyja pedig a helyi evangélikus templom orgonistája. A férfinak egy öccse is volt.

A család egyik szomszédja szerint nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a 28 éves másodpilótáról és túl korai lenne őt hibáztatni. "Megrázott, ami történt. De még nem bizonyították be, hogy megölt 149 embert" - mondta Lubitzról Johannes Rossbach, aki két háznyira lakik Lubitzéktól. "A másik fekete dobozt még nem találták meg és nem elemezték. Ezt nem fogom elhinni, amíg megfelelően be nem fejezik a nyomozást" - tette hozzá a szomszéd. "Barátságosnak és udvariasnak tűnt. Egyszerűen csak köszöntünk egymásnak" - mondta Lubitzról.

Kapcsolódók

Kimaradt?