Utahban nem csak egy múltbeli szófordulat a „golyó általi halál”

Utah az amerikai szövetségi államok közül elsőként engedélyezte ismét a halálra ítéltek golyó általi kivégzését méreginjekció hiánya esetén.

Az erről szóló törvényt hétfőn írta alá Gary Herbert kormányzó. Döntését indokolva azt hangoztatta, hogy az elítéltek agyonlövetése "némiképp hátborzongató", de Utahban van halálbüntetés, és kell lennie kivégzési "póteljárásnak", ha a méreginjekciókhoz szükséges szereket nem lehet beszerezni. A közelmúltban ez többször előfordult más szövetségi államokban, például Oklahomában, ahol kénytelenek voltak másfajta mérgekkel kísérletezni, kínzó fájdalmakat okozva a halálraítélteknek.

A utahi kormányzó szóvivője, Marty Carpenter közölte, hogy az államban továbbra is a méreginjekció használatát részesítik majd előnyben halálbüntetés végrehajtásakor, de ennek híján is érvényt kell szerezni az ítéletnek, "ha az esküdtszék döntést hoz és a bíró aláírja a halálbüntetés kiszabását". A döntés bírálói barbárságnak tartják a golyó általi kivégzést.

Utahban 2004-ig a halálraítéltek választhatták a golyó általi halált méreginjekció helyett, de ezt a lehetőséget a helyi törvényhozás megszüntette, mert túl nagy médiaérdeklődés övezte. Utah volt az egyetlen amerikai állam, ahol az elmúlt 40 évben ilyen kivégzési módszert is engedélyeztek azóta, hogy a legfelsőbb bíróság 1976-ben visszaállította a halálbüntetést. Utahban azóta három embert végeztek ki golyó által.

Kimaradt?