Obama egyik nagy kritikusa indul az elnökválasztásokon (VIDEÓ)

Ted Cruz ultrakonzervatív republikánus szenátor hétfőn egy Twitteren közzétett félperces videoüzenetben bejelentette, hogy elindul a 2016-os elnökválasztáson.

"Elindulok az elnökségért, remélem, hogy elnyerem az önök támogatását" - mondta Cruz, aki pártjának jelentősebb potenciális elnökjelölt-aspiránsai közül elsőnek jelentette be hivatalosan, hogy ringbe száll a Fehér Házért.

"Itt az ideje az igazságnak, itt az ideje annak, hogy szembeszálljunk a kihívással, úgy, ahogyan azt az amerikaiak mindig is tették. Bátor konzervatívok új nemzedékére van szükség ahhoz, hogy segítse Amerikát újból naggyá válni. Kész vagyok önök mellé állni és vezetni a harcot" - tette hozzá.

http://www.youtube.com/watch?v=cEOKJRkhpxg&feature=youtu.be

A 44 éves texasi szenátor, aki első mandátumát tölti a szövetségi kongresszusban, hétfőn a Virginia állambeli Lynchburgben található Szabadság Egyetemen - a világ legnagyobbnak mondott keresztény (újprotestáns-evangéliumi) egyetemén - egyebek között a Barack Obama elnök legfontosabb vívmányának tekintett, Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reform "minden szavának" visszavonását ígérte. Ezt éppen a törvénycsomag aláírásának 5. évfordulóján tette, mintegy tízezres közönség előtt. 

Kilátásba helyezte a több mint 40 állam által elfogadott, Common Core összefoglaló néven ismert oktatási szabványok eltörlését is, amelyek arról rendelkeznek, hogy a diákoknak milyen ismeretekkel kell rendelkezniük az egyes osztályok elvégzése után.

Ted Cruz a szövetségi kormányzat hatásköreinek szűkítése mellett "szabadságot", az alapító atyák eszméihez visszatérő "alkotmányosságot", valamint egyebek mellett adócsökkentést, erős nemzetbiztonságot, "mentegetőzés nélküli" Izrael melletti kiállást ígért, valamint harcot az "iszlamista terrorizmus" ellen. (Obama elnök ebben a kontextusban az "erőszakos szélsőségesség elleni küzdelem" kifejezéshez ragaszkodik.)

A gyakran struccbőrcsizmában járó, kiváló szónoki képességekkel megáldott Rafael Edward "Ted" Cruz az Obama-kormányzat egyik leghatározottabb bírálója. Kétéves szenátorságának egyik talán legemlékezetesebb mozzanata az volt, hogy 2013 októberében az egyik vezéralakja volt a konzervatív republikánusok kongresszusi fellépésének, amelynek célja az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi reform költségvetési megfojtása volt, és amely miatt 16 napra részlegesen lebénult a szövetségi kormányzat.

Az ultrakonzervatív teadélután-mozgalom támogatását élvező Cruz 21 órán át tartó obstrukciós beszédet mondott akkor a szenátusban.

A szenátor a fegyverviselés híve, ellenzi a bevándorlási rendszer átfogó reformját, felszámolná a szövetségi adóhivatalt (IRS) és annak ügynökeit kirendelné az amerikai-mexikói határra.

Kapcsolódók

Kimaradt?