banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Hétfőn csak páratlan rendszámmal lehet közlekedni Párizsban

A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromosautó-kölcsönző rendszer már szombat óta ingyenes a francia fővárosban. Hétfőtől pedig szigorú forgalom-korlátozást is életbe léptetett a kormány: páratlan napon csak a páratlan rendszámú, páros napon pedig csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek Párizsban és a fővárost övező 22 településen.

Pénteken egyébként óránként húsz kilométerrel csökkentették a hatóságok a megengedett maximális sebességet. A páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak kétszer alkalmazták Párizsban: 1997-ben az ózonszint megemelkedése miatt és 2014. november 17-én a szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt.

A párizsi polgármesteri hivatal már csütörtökön kérte a forgalom-korlátozás bevezetését a hatóságoktól Párizs területén, ennek elrendelése ugyanis állami hatáskörbe tartozik. Emellett a városháza azt is kérte, hogy pénteken tegyék ingyenessé a tömegközlekedési eszközök használatát, és hogy a teherautók kerüljék el a fővárost. A kormány azonban először nem járult hozzá a korlátozások bevezetéséhez, amiért számos kritika érte valamennyi párt részéről.

A páros rendszámú gépkocsiknak, amelyek nem közlekedhetnek, hétfőn ingyenes lesz a parkolás Párizsban. A szabályszegőket a helyszínen 22 euróra bírságolják, de a büntetés három napon belül is befizethető, akkor már 35 eurós összegben.

Az elektromos vagy hibrid hajtású járművek, valamint a legalább három utassal közlekedő gépkocsik, a taxik, az autósiskolák járművei és az élelmiszert szállító autók rendszámtól függetlenül hétfőn is közlekedhetnek.

Kimaradt?