Kitiltottak egy volt magyar kormányfőt Oroszországból?

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy kitiltottak Oroszországból egy volt magyar kormányfőt. Medgyessy Péter, Boross Péter és Gyurcsány Ferenc nem tud erről. Utóbbi azonban nem zárja ki, hogy a tiltás rá vonatkozhat.

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és EU-s politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. Az Izvesztyija szerint magyar állampolgárok is szerepelnek a listán, köztük egy volt magyar kormányfő is.

Az orosz vezetéshez közel álló újságnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás szivárogtatta ki a listákról szóló információkat. Azt mondta, hogy a korlátozás alá eső személyek között többségben vannak az EU-tagállamok politikusai, tisztségviselői és oroszellenességükről ismert közéleti személyiségei. Ezen kívül az Egyesült Államokban több mint 60 személyt érint a tiltás, de vannak kanadaiak is.

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár is szerepel. Politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik "nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is" - írta a lap.

Egyikük sem tud róla

A hvg.hu szombaton elérte Medgyessy Péter volt kormányfőt, és feltette neki a kérdést: kapott-e bármilyen ilyen értelmű jelzést az orosz hatóságoktól, illetve lát-e okot, hogy iylen intézkedést léptessenek vele szembe életbe. Az egykori miniszterelnök mindkét kérdésre egyértelmű nemet mondott. Mint kifejtette, ő nem az az típus, akivel szemben kitiltások szóba kerülhetnének, semmi ilyesmiről nem is hallott.

A hvg.hu megkereste Boross Pétert is. A volt kormányfő szerint az elmúlt 25 évben mondhatott dehonesztálót az orosz vezetésről, de ő kitiltásról nem tud. Az Index pedig állítja, ha a hír igaz, csakis Gyurcsány Ferencről lehet szó. Elérték a volt miniszterelnököt, aki szintén azt mondta: orosz részről semmiféle hivatalos vagy informális tájékoztatást nem kapott, de természetesen olvasta a hírt.

Gyurcsányék hétfőn megnézik, hogy kell orosz vízumot igényelni, és a vízumkérelmen keresztül próbálják majd megtudni, valóban kitiltották-e. „Húsz eurót vagy mennyit ez megér" – tette hozzá. Azt ő sem zárta ki, hogy a hírből semmi sem igaz.

Kimaradt?