Harcok törtek ki Jemen második legnagyobb városában

Lezárták a Jemen déli részén fekvő Áden repülőterét csütörtökön, miután a térségben heves összecsapások törtek ki a városba menekült államfő támogatói és ellenfelei között - közölték reptéri illetékesek. Az összecsapásban öten meghaltak és tizenhárman megsebesültek.

A harcok azután törtek ki Jemen második legnagyobb városában, hogy csütörtökre virradó éjszaka a jemeni különleges erők parancsnoka csapatokat vezényelt ki Áden főbb közlekedési útvonalainak ellenőrzésére. A parancsnokot, Abdel Háfez al-Szakafot a hónap elején menesztette Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, de ő közölte, hogy nem fogadja el a döntést, és csak a fővárost, Szanaát elfoglaló síita húszi lázadók kormányától fogad el utasításokat. A parancsnokot Hádi elődjének, a 2011-ben az arab tavasz eseményei során lemondott Ali Abdalláh Szálehnek a támogatójaként tartják számon, Hádi ezért akarta eltávolítani őt.

A különleges erők egységei biztonsági források szerint reggel megostromolták a repülőteret és betörtek annak egy részére. A reptér ostromát megelőzően harcok folytak a biztonsági erők egy bázisánál, amely a légikikötő közvetlen közelében van.

Szemtanúk szerint a repülőtérre vezető utakat fegyveresek lezárták, és egy kairói járatról a reggeli órákban több mint száz utast leszállítottak, miután a gép a harcok miatt nem tudott felszállni. A reptéri terminálépületből beszámolók szerint nagy robbanások és gépfegyverropogás hallatszott, és név nélkül nyilatkozó illetékesek azt mondták, hogy legalább két lövedék csapódott be a reptér területén. Később a városból a hadügyminiszter vezetésével két tucat páncélozott jármű érkezett a reptér védelmének megerősítésére. 

Jemenben síita húszi felkelők tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették Hádit, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi február 21-én Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki. Az ENSZ égisze alatt folytatott tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést a jemeni belpolitikai válság megoldásában.

Kimaradt?