Iraki családapa indul harcba az Iszlám Állam ellen

Baltával, késsel és távcsöves M4-es gépkarabéllyal Iszlám Állam-katonákat irtó ötgyermekes szerető családapa, aki civilben testnevelést tanít, egyébként pedig taekwondózik, sőt lövészetben sem utolsó: első hallásra túl heroikusnak hangzik ahhoz, hogy minden szavát elhiggyük, de a jelenség mindenesetre érdekes – írja az Origo.

A halál arkangyala – így emlegetik a harctéren és a közösségi médiában Abu Azraelt, az éppen az iraki Tikritnél harcoló Ali Imám Brigádok síita milícia hősét, akinek már saját Facebook-oldala is van – közszereplőként címkézve őt –, mintegy 330 ezer, többnyire iraki és iráni rajongóval.

„Mindig is harcos voltam” – így jellemezte önmagát, és nem ok nélkül: vagy féltucat helyszínen harcolt az Iszlám Állam ellen, korábban pedig Damaszkusz környékén a Bassár el-Aszad szír elnök ellen fegyvert fogó radikális szunnita csoportokkal küzdött. Sőt, már az amerikaiak ellen is fegyver fogott Irakban, a radikális síita hitszónok, Moktada al-Szadr-féle Mahdi Hadseregében.

„Egyébként egy egyszerű ember vagyok: van négy lányom meg egy fiam, akiket reggelente elviszek az iskolába. Békés vagyok, de az Iszlám Állam ellen egy másik arcomat mutatom” – magyarázta Azrael. Azt állítja, hogy egyként kezeli a síitákat és szunnitákat, ám ennek némileg ellentmond, hogy eddig – az amerikaiakat leszámítva – csak szunniták ellen harcolt.

Egy BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor Azrael inkább az iráni propaganda terméke, semmint egy igazmondó hős. Teherán a karakterén keresztül azt szeretné demonstrálni, hogy méltó vetélytársa (lesz) az Iszlám Államnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?