Hét év után látogatott Johannis személyében román elnök Kijevbe

Szimbolikus jelentőségű, hogy hét év után ismét Kijevbe látogatott Románia elnöke - fogalmazott Petro Porosenko ukrán államfő kedden Klaus Johannis fogadásakor. A román államfő közölte, Bukarest szívesen megosztja az EU- és a NATO-csatlakozás során szerzett tapasztalatait, különösen a demokrácia és a jogállam megerősítése terén.

Leszögezte: Románia támogatja Ukrajna szuverenitását, egységét és területi integritását. Fontosnak nevezte a kelet-ukrajnai, orosz ajkú szakadárok és az ukrán kormányerők közötti harcok lezárásáról szóló minszki békemegállapodás késlekedés és feltétel nélküli gyakorlatba ültetését.

Johannis elmondta, Románia támogatja az Oroszországgal szembeni uniós szankciók fenntartását, amíg nem hajtják végre a megállapodást, illetve romlik a kelet-ukrajnai helyzet. A román államfő egyúttal illegálisnak nevezte a Krím Oroszország általi annektálását. Johannis hozzátette: a jövőben jobban oda kell figyelni a Romániában élő ukrán és az Ukrajnában élő román kisebbségre, amelyeknek összekötő kapcsot kell képezniük a két ország között, ezért közös kormányintézkedéseket javasolt az érdekükben.

Johannis egyébként a találkozó előtt búzakoszorút helyezett el a Holodomor – a Sztálin parancsára előidézett, több millió ukrán halálát okozó éhezés – áldozatainak emlékműve előtt, majd a korábbi elnök, Viktor Janukovics bukásához vezető kormányellenes tüntetések kirobbanásának helyszínén, a Majdan téren fejet hajtott az ott lezajlott összecsapások áldozatai előtt. 

Kimaradt?