Vitát váltott ki egy új emlékérme Spanyolországban

Heves vitát váltott ki egy új, 200 eurós emlékérme Spanyolországban, amelyet a II. világháború befejezésének 70-ik évfordulója alkalmából bocsátottak ki és egyesek szerint francoista felirat olvasható rajta - írta az El País című napilap online kiadása kedden.

A spanyol pénzverde által készített érme egyik oldalán VI. Fülöp király arcképe látható, a másikon egy galamb, felett pedig a felirat: "70 év béke". Csakhogy ez sokakat a "25 év béke" szlogenre emlékeztet, amelyet Franco tábornok használt a spanyol polgárháború befejezésének negyed évszázados jubileumán. 

Joan Baldoví valenciai kongresszusi képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy a spanyol kormány meg kíván emlékezni a 70 év békéről, amikor a dél-európai országban 1975 végéig tartott a Franco-diktatúra. Amadeu Altafaj katalán parlamenti képviselő Twitter-oldalán fogalmazta meg hasonló kritikáját, miszerint a béke 70 éve magában foglalja a diktatúra éveit is Spanyolországban.

A kritikák ellenére a pénzverde kibocsátotta az érméket, egy arany és egy ezüst változatot is, az aranyból 2500, az ezüstből 7500 darabot. Elsősorban a gyűjtők érdeklődésére számítanak.

Kimaradt?