ENSZ-békefenntartókat kért Ukrajna

Az ukrán külügyminiszter pénteken írt levelet az ENSZ főtitkárának, hogy küldjenek ENSZ-felhatalmazással rendelkező békefenntartókat a Donyec-medencébe.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken hivatalos levélben értesítette az ENSZ főtitkárát arról, hogy Kijev az ENSZ felhatalmazásával rendelkező békefenntartókat kér a Donyec-medencébe, továbbá kéri, hogy a Biztonsági Tanács szintjén folytassák le az ezzel kapcsolatos konzultációkat.

Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel a két fél közti tűzszünetről szóló februári minszki megállapodás után javasolta az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén ENSZ-békefenntartók behívását a harcok sújtotta Donyec-medencébe, a kelet-ukrajnai frontvonalnak, valamint az ukrán-orosz államhatár szakadárok ellenőrizte szakaszának felügyeletére. Az elnök hozzátette, hogy a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Moszkva azonnal hevesen tiltakozott ez ellen, mondván, hogy az ellentétes a minszki megállapodással, amely az EBESZ-re bízta ezt a feladatot. Az ENSZ-békefenntartók Ukrajnába küldéséhez a BT jóváhagyására van szükség, ám a Biztonsági Tanácsban Moszkva vétójoggal rendelkezik. 

Porosenko: nem az EBESZ alternatívája

Eközben pénteken egy ukrán televíziónak adott interjúban Porosenko úgy vélte: az EBESZ ukrajnai missziója fizikailag képtelen megfigyelői és a tűzszünet betartásának felügyeletére vonatkozó feladatát teljesíteni a harcok sújtotta keleti országrészben.

Az államfő ugyanakkor leszögezte: az, hogy Kijev ENSZ-békefenntartókat kér Kelet-Ukrajnába, nincs ellentétben a "normandiai négyek", azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna által február 12-én tető alá hozott minszki megállapodással, amelyben a felek az EBESZ-re bízták a tűzszünet betartásának és a nehézfegyverek ütközőzónából történő kivonásának ellenőrzését. "Nem úgy tekintünk a békefenntartókra, mint a minszki folyamat és az EBESZ alternatívájára" - fogalmazott az elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?