Felemás zoknikkal emlékeztetnek a Down-szindrómásokra

A Down-szindrómások helyzetére hívja fel a figyelmet az uniós biztosok körében már terjedő új mozgalom, amelynek lényege, hogy felemás zoknikkal kell mutatkozni a közösségi médiában a társadalom sokszínűségére utalva.

Az uniós döntéshozók közül többen tettek közzé magukról a közösségi médiában fényképet vagy videót, amelyen felemás, színes zoknit viselnek, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a társadalom sokszínű.

Az uniós biztosok közül az egyik népszerű mikroblogoldalon elsőként Maros Sefcovicról, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökéről jelent meg videó, amint zakó, nyakkendő és cipő nélkül áll az irodájában egy pár színes felemás zoknival a lábán. Sefcovic Jerzy Buzek volt EP-elnök kihívását fogadta el, akit viszont egy francia Down-szindrómás fiú, Francois hívott ki elindítva a mozgalmat, amelynek lényege, hogy minél többen posztoljanak magukról felemás zoknis képet a "socksbattle4DS" hashtaggel ellátva.

http://www.youtube.com/watch?v=JOWoiocwRhw

A jegesvödrös akcióhoz hasonlóan egyelőre kihívásként terjedő figyelemfelkeltő kampányba Maros Sefcovic szlovák politikus a portugál Carlos Moedas kutatásért és tudományos kérdésekért felelős biztos és az osztrák Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos is bekapcsolódott. Mindketten videót tettek közzé az interneten. Igaz, ők már cipőben. Moedas szerint a sokszínűség az egyik legnagyobb európai érték. A biztos azt is elmondja, hogy sógora is Down-kóros.

http://www.youtube.com/watch?v=GECsp_R9f9s

Hahn a videóban kijelenti: az emberi méltóság egyetemes, és mindenkit megillet, különösen azokat, akik valamilyen súlyos betegséggel vagy fogyatékkal kénytelenek együtt élni. A kihívást Margrethe Vestager versenyjogi biztos és Phil Hogan agrárbiztos is elfogadta.

Kimaradt?