Hétfőtől ismét szabad ember a 79 éves Silvio Berlusconi

Ismét szabad ember hétfőtől Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, mivel befejezte az adócsalásért rá kiszabott közmunkavégzést. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) sorsa kedden dől el, a Berlusconi által több mint húsz éve alapított pártot a szakadás fenyegeti.

Silvio Berlusconi pénteken dolgozott utoljára a Milánó közeli Cesano Bosconében levő Szent Család idősek otthonában, ahol tavaly májustól végzett közmunkát hetente egy alkalommal. Az adócsalásért rá kiszabott egy éves büntetés jó magaviselet miatt korábban véget ért. 

A volt olasz kormányfő visszanyerte mozgásszabadságát. Az arcore-i villájában való kényszertartózkodás után hétfőtől visszaköltözhet római palotájába és szabadon mozoghat Itália területén, ami az aktív politikai életbe való visszatérését jelenti. Ismét kézbe veheti pártja irányítását, részt vehet a FI gyűlésein, személyesen találkozhat választóival. Útlevelét néhány hónap múlva kapja vissza. Silvio Berlusconit azonban az adócsalás miatti jogerős ítéletet követően 2013 november 27-én kizárták az olasz parlamentből, és 2019 novemberéig nem indulhat választáson.  

Az idén 79 éves Silvio Berlusconi sem döntötte még el, miként tervezi élete utolsó szakaszát. A HuffingtonPost.it híportál cikkírója szerint Berlusconinak vége, mert elveszítette a hatalmát, már nem képes többé reményt ébreszteni az olaszokban.  

Úgy tűnik, a Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország egy része is legszívesebben a pártelnök Berlusconi nélkül folytatná. A FI különböző csoportjai közötti szakadás akár már kedden bekövetkezhet, amikor az olasz parlament a Matteo Renzi vezette kormány alkotmányos reformcsomagjáról szavaz.  Az 1994-ben megalakult Forza Italia négyszer vitte kormányra Silvio Berlusconit. 

Silvio Berlusconi bírósági vesszőfutása sem ért véget: a semmítőszéken március 10-én indul újra a Ruby-per, amelyben Berlusconit első fokon hét évre ítélték fiatalkorú lány prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, majd másodfokon felmentették.

Kimaradt?