CIA

Hazaárulásért kapott 15 évet egy volt orosz rendőr

Tizenöt év börtönre ítélt pénteken egy moszkvai törvényszék egy korábbi szibériai rendőrt, akit hazaárulás vádjában találtak bűnösnek. A volt rendőr az orosz hatóságok pénteki közlése szerint beismerte, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek próbált adatokat kiszivárogtatni.

Viktor Antipov ügyész szerint Roman Usakov, a kelet-szibériai Krasznojarszk rendőrségének egykori munkatársa beismerte, hogy 2013-ban az orosz védelmi minisztérium egyik kódolt táviratát próbálta eljuttatni a CIA munkatársainak. A vádirat szerint a rendőrt akkor érték tetten, miután a CIA által "kért" adatokért beígért 37 ezer dollár után kutatott egy kőnek álcázott rejtekhely alatt.

"Ez teljesen abszurd. Krasznojarszkban senki sincsen, aki érdekelhetné a CIA-t" – mondta Irina Borogane, a hírszerzési ügyekre szakosodott Agentura.ru orosz honlap szakértője, és úgy vélte: Usakovot csapdába csalta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Sokkal valószínűbb, hogy rögzítették, amikor a férfi az amerikai nagykövetségre vagy konzulátusra telefonált, és az FSZB ötlötte ki ezt az akciót, hogy később elítélhessék Usakovot – magyarázta.

Az utóbbi időben megsokszorozódott a leleplezett kémügyek száma Oroszországban, és ezek többsége Ukrajnával hozható kapcsolatba. 2014 kezdetei óta csupán az orosz fővárosban kilenc embert vettek őrizetbe hazaárulás és kémkedés vádjával. "A 2000-es években sok abszurd eset látott napvilágot, de a kémkedéstől való félelem az ukrajnai válság kirobbanása miatt rosszabbodott" – tette hozzá Borogane.

Kimaradt?