banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Visszaverték a szakadárok rohamát Mariupol környékén

Az ukrán fegyveres erők csütörtökre virradóra visszaverték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros melletti Sirokine településnél - közölte a kijevi parancsnokság sajtóosztálya.

A jelentés szerint a szakadárok gránátvetőkkel és páncélozott járművekre szerelt fegyverekkel lőtték a Mariupol és a szeparatisták által megszállt Novoazovszk között a frontvonalon fekvő települést.

A tűzszünet ellenére a parancsnokság közlése szerint a szakadárok 40 alkalommal nyitottak tüzet az elmúlt egy nap alatt az ukrán katonák állásaira. Az ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol környéke mellett feszült a helyzet Donyeck térségében is, ahol az előző napokhoz hasonlóan Avgyijivka, Piszki és Artemivszk településeket lőtték a szakadárok különböző tüzérségi és lőfegyverekkel. Luhanszktól északra fekvő Scsasztya települést is ismét érték támadások.  

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője arról adott hírt, hogy az elmúlt 24 órában egy katona halt meg és egy szenvedett sérüléseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Anatolij Sztelmah katonai szóvivő kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormányerők készen állnak arra, hogy megkezdjék a nehézfegyverek hátrébb vonásának harmadik szakaszát. Szavai szerint előző nap végrehajtották a második szakaszt, azaz a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából kivonták a 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszereket. Kiemelte, hogy a fegyverzetkivonás az ukrajnai EBESZ-misszió állandó felügyelete alatt történik. Megjegyezte, hogy a nehézfegyverek hátrébb helyezésének folytatása attól függ, tartják-e magukat a szakadárok a minszki megállapodásokban foglaltak teljesítéséhez.

Kimaradt?