Harmincháromra nőtt a donyecki bányarobbanás áldozatainak száma

Tizenhét bányász holttestét találták meg szerda estig a donyecki Zaszjagyko bányában történt aznap hajnali sújtólégrobbanás után, további 16 eltűnt bányász után folyik a kutatás, de nagyon kevés az esélye annak, hogy még életben vannak - közölte a Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelmi szolgálata. 

"Tizenhat bányász holttestét megtaláltuk, most folyik a felszínre szállításuk. Reggel már egy bányász holttestét kiemeltük" – tájékoztatott szerda este Juliana Begyilo, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője.

A Zaszjagyko Ukrajna egyik legnagyobb bányája, 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az 1992-ben részlegesen privatizált bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt. Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 101 halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányakatasztrófája volt. 

A donyecki repülőtér közelében fekvő bányában történt balesetnek nincs köze a tíz hónap alatt több mint 6000 halálos áldozatot követelő ukrajnai konfliktushoz. A repülőtér közelében májustól heves harcok dúltak, amíg januárban a szakadárok el nem foglalták. 

Kapcsolódók

Kimaradt?