Hazaküldik Venezuelából az amerikai diplomatákat

A caracasi kormány 15 napot adott hétfőn az Egyesült Államoknak arra, hogy 83 fővel csökkentse százfős nagykövetsége tisztségviselőinek számát – jelentette be Delcy Rodriguez venezuelai külügyminiszter.

Az amerikaiak hazaküldésének előzménye, hogy a dél-amerikai ország elnöke, Nicolás Maduro szombaton közölte: a hatóságok kémkedésen kaptak rajta amerikaiakat, ezért az Egyesült Államok állampolgárai ezentúl csak vízummal léphetnek be az ország területére. Ezzel az intézkedéssel akadályozzák meg állítólag az Egyesült Államok beavatkozását Venezuela belügyeibe.

Az elnök nem közölte, hogy mikortól lép hatályba a vízumrendszer, de arra adott utasítást a külügyminisztériumnak, hogy a bécsi konvencióval összhangban, vizsgálja felül az országban akkreditált amerikai diplomaták számát. Mint mondta: az Egyesült Államoknak száz embere van Venezuelában, míg Caracast 17 diplomata képviseli Washingtonban.

Már öt éve, hogy sem az Egyesült Államoknak, sem Venezuelának nincs nagykövete a másik országban, jóllehet diplomaták dolgoznak a nagykövetségeken ügyvivők vezetésével. Az elmúlt időszakban tovább romlottak a két ország kapcsolatai. A hónap elején az amerikai külügyminisztérium „vízumkorlátozásokat” vezetett be meg nem nevezett jelenlegi és volt venezuelai kormányzati tisztségviselők ellen különféle visszaélések miatt.

Maduro elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy venezuelai ellenzéki csoportokkal szövetkezve, államcsínyre készül, és fel akarja robbantani a caracasi elnöki palotát. Bejelentette azt is, hogy George W. Bush volt amerikai elnök és alelnöke, Dick Cheney, valamint két jelenlegi amerikai szenátor egyáltalán nem utazhatnak be Venezuelába. Ezenkívül az amerikai diplomatáknak engedélyt kell kérniük a caracasi kormánytól, ha találkozni akarnak ellenzékiekkel.

Kimaradt?