ENSZ: több mint hatezer halott van már Kelet-Ukrajnában

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint már több mint hatezer ember halt meg a majdnem egy éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban. A nemrég életbe lépett tűzszünet előtti hetekben civilek és katonák százai haltak meg, főleg a volt donyecki repülőtérnél és Debalceve térségében.

A hétfőn közzétett ENSZ-nyilatkozatban idézik Zaid el-Husszeint, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki szerint hivatalának vizsgálóbiztosai "a civil életek és az infrastruktúra könyörtelen elpusztításának képével" szembesültek Kelet-Ukrajnában, a Moszkva által támogatott szeparatisták és az ukrán kormányerők összecsapásainak térségében. A tarthatatlan állapotok miatt különösen sokat szenvednek a nők, a gyermekek és az idősek – mondta.

Bár Oroszország következetesen tagadja, hogy katonái részt vennének az ukrajnai harcokban, a világszervezet emberi jogi irodája megállapítja: "hitelt érdemlő jelentések tanúsítják", hogy Oroszország felől december óta is "folytatódott a nehézfegyverek és a külföldi harcosok beáramlása".

Az emberi jogok minden kelet-ukrajnai megsértését alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetők ellen pedig vádat kell emelni – hangsúlyozta Zaid el-Husszein, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszaka előtt.

Kimaradt?