Életfogytiglanra ítélték a férfit, aki megölte az amerikai mesterlövészt

Letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden Stephenville-ben azt a volt tengerészgyalogost, aki agyonlőtte Chris Kyle-t. A 38 éves férfi életéről Clint Eastwood nagy sikerű filmet forgatott.

A 27 éves Eddie Ray Routh 2013 februárjában egy lőtéren gyilkolta meg Kyle-t és annak barátját, a 35 éves Chad Littlefieldet, 110 kilométerre Fort Worthtől.

Chris Kyle az amerikai hadsereg minden idők leghatékonyabb mesterlövésze volt. 2009-es leszerelése után önként segített veterántársainak abban, hogy leküzdjék a háború okozta mentális problémákat.

A február 11-én elkezdődött tárgyalás során Routh nem tagadta a gyilkosságot, de védelme arra épült, hogy poszttraumás stresszben szenved, és a gyilkosság idején "paranoid pszichotikus" rohama volt, ezért mint mentális zavarban szenvedő beteget nem lehet elítélni. Állításának alátámasztására ügyvédje azzal érvelt, hogy maga Kyle nem sokkal a halála előtt, a lőtér felé tartva azt üzente SMS-ben a kisteherautóban a mellette Littlefieldnek, hogy a velük utazó Routh bolond. A vád ezzel szemben annak bizonyítására törekedett, hogy Routh tudatában volt annak, mit tesz, és tudatosan ölt.

Kyle özvegye, Taya, aki maga is tanúskodott a tárgyaláson, vasárnap részt vett az Oscar-díjkiosztó gáláján, ahol a férjéről készült film a 6 jelölés közül végül is csak egy kategóriában, a hangmérnökiben kapott elismerést. A film az elismerésig világszerte 400 millió dollárnyi bevételt hozott.

A Kyle önéletrajzából készült - a címszerepben Bradley Cooperrel forgatott - film, az Amerikai mesterlövész üzenetéről vita bontakozott ki az amerikai közéletben. A konzervatívok jó része szerint az alkotás az amerikai katona legjobb tulajdonságait domborította ki, liberális oldalon viszont nem ment ritkaszámba az a vélemény, hogy Kyle örömét lelte az általa vadembereknek tekintett irakiak gyilkolásában. Clint Eastwood úgy nyilatkozott, hogy filmje apolitikus alkotás. Cooper ezzel összhangban arról beszélt, hogy szerepét "jellemtanulmányként" fogta fel.

Kimaradt?