Teljes harckészültségek sürget Kim Dzsong Un

A teljes harckészültség megteremtését és a hadsereg szerkezetének átalakítását sürgette az észak-koreai vezető.

A KCNA állami hírügynökség beszámolója szerint Kim Dzsong Un, az országot irányító Koreai Munkapárt Központi Katonai Tanácsának (KKT) kibővített ülésén szólalt fel. Ilyen plénumot legutóbb tíz hónapja hívtak össze. Az esemény azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea március elején tartja meg Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű éves hadgyakorlatát. Az ilyen katonai manőverek tovább fokozzák a feszültséget a két Korea között.

Két nappal korábban, szombaton Kim Dzsong Un, a fegyveres erők főparancsnoka egy tüzérségi lőgyakorlatot irányított, ahol egy, a Sárga-tengeren fekvő dél-koreai sziget elleni feltételezett támadást gyakoroltak. Az észak-koreai vezető a KKT-ülésén hangoztatta, soha sem volt ennyire súlyos a biztonsági helyzet az országban és külföldön azóta, hogy három éve, apja, Kim Dzsong Il halála után hatalomra jutott.

Hozzátette, "bár az észak-koreai fegyveres erők mindent megtettek az ország védelme érdekében, ideje fokozni a hadsereg harckészültségét". Ennek érdekében, a legfelsőbb katonai vezetés stratégiai elképzeléseinek megfelelően egyszerűsíteni kell a hadsereg szerkezetét. Felszólította a katonákat arra, hogy készüljenek fel a háború "bármilyen formájára". Egyben részletesen kitért a harcászatnak azokra a formáira is, amelyeket az "amerikai imperialisták" ellen kell bevetni.

Kimaradt?