MNO: közel hat év után szabadulhat Tóásó Előd

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy helyi idő szerint pénteken délben (romániai idő szerint délután 6 óra) kerül sor La Pazban arra a tárgyalásra, mely során Tóásó Előd ellen ejtik a terrorizmus vádját, viszont a magyar férfi beismeri a részvételét az úgynevezett fegyveres felkelésben. Ennek eredményeként a rövidített bírósági ítéletben Tóásó Elődöt pontosan annyi időre ítéli a bíróság, amennyit már letöltött a börtönben, így rövidesen szabadulhat.

A cikket Lukács Csaba, a lap erdélyi származású újságírója írta alá, aki számos alkalommal látogatta már meg Bolíviában Tóásó Elődöt. 

A Los Tiempos napilapnak egy meg nem nevezett forrás azt mondta: „a vádlottak belefáradtak a hosszú börtönévek során őket ért törvénytelenségekbe, megviselte őket a sok igazságtalanság és a kormányzat részéről folyamatosan tapasztalható nyomás, ezért belementek abba, hogy részben bűnösnek vallják magukat egy enyhébb ítéletért cserébe”.

A lap értesüléseit Gianni Prado, Tóásó és Tadic ügyvédje nem erősítette meg – szerinte nincs új fejlemény az évek óta zajló tárgyaláson. Az mno.hu elérte Dénes (Tóásó) Editet, Előd Magyarországon élő testvérét, aki nem tudott bővebb információkkal szolgálni, de azt elmondta: szerinte öccse soha nem fogja terroristának vallani magát, hiszen ártatlan.

Mint ismeretes, 2009 áprilisában bolíviai kommandósok likvidálták egy Santa Cruz-i szállodában a magyar, horvát és bolív állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, azt állítva, hogy a külföldiek terrorcselekményeket követtek el az országban, illetve újabbakra készültek. A támadás éjszakája óta letartóztatásban van Tóásó Előd és Mario Tadic annak ellenére, hogy a bolíviai jogszabályok értelmében régóta szabadlábra kellett volna helyezni őket és megszüntetni ellenük az eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?