Megölték a Boko Haram 300 tagját Nigériában

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet legalább háromszáz harcosával végeztek a biztonsági erők a hét eleje óta Nigéria északkeleti részén – közölték hivatalos források szerdán.

A hadseregnek az utóbbi napokban tizenegy település felett sikerült átvennie az ellenőrzést a radikális erőktől, egyebek mellett a január 25-e óta a Boko Haram kezén lévő, stratégiailag jelentős Monguno városban.

A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a műveletek során rengeteg fegyverest elfogtak, a szélsőséges milícia számos járművét és felszerelését pedig lefoglalták.

A hadjáratban a hivatalos tájékoztatás szerint két katona meghalt, tízen megsebesültek. A fegyveres erők közlése szerint a művelet folytatódik a csoport fellegvárának számító Borno szövetségi államban, a megtisztított területeken a hadsereg egységei járőröznek.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken, így a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát, viszont ezzel párhuzamosan egyre több vereséget kénytelen elszenvedni.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?