Honnan menekül a legtöbb koszovói?

A koszovói hírszerzés szerint az elmúlt hónapokban ötvenezren hagyták el a balkáni országot, ami a teljes lakosság három százaléka. A legnagyobb arányban egy északkeleti településről indultak útnak egy jobb élet reményében.

Vushtrri (szerbül Vucitrn) nem csupán egy város Északkelet-Koszovóban, hanem egy közigazgatási egység, amely nemrég még hetvenezer főt számlált - írja az mno.hu. A tömeges elszegényedés olyannyira érzékenyen érintette a várost, hogy az elmúlt hónapokban a lakosság hét százaléka útra kelt az Európai Unió irányába, hogy ott találjon megélhetést.

Valaha közel háromezer vállalkozás működött a vushtrri körzetben, amelyek többnyire kereskedelemmel és szállítmányozással foglalkoztak. Ma már mindez a múlté. Az Al Jazeera felkereste az észak-koszovói települést, ahol csak reményvesztett lakosokat talált. Elmondták: míg a közhivatalokban hét-nyolc ember dolgozik, az összes többi szociális segélyen él. Többek véleménye szerint nőni fog az elvándorlók száma, mert a lakóknak egyszerűen nincs más lehetőségük.

Nem így látják a községi hivatalban, ahol azt tapasztalják, hogy egyre kevesebben kérik ki a gyermekeik anyakönyvi kivonatát, amivel külföldre utazhat az egész család. A múlt héten naponta hatszáz ilyen dokumentumot adtak ki, most viszont már csak harmincat. Vushtrri polgármestere azt mondja, hogy nem lehet tudni, hányan hagyták el Koszovót, azonban azt tapasztalja, hogy az elmúlt napokban már kevesebben kívánják elhagyni az országot.

Kimaradt?